6 Temmuz 2015 Pazartesi

BİYOİNFORMATİĞİ YAŞAMAK -1

Uygulamalı yoğunlaştırılmış biyoinformatik kursunun ardından katılımcılardan aldığımız olumlu geribildirim ve teşekkürlerin ardından aldığımız feyz ile kendi biyoinformatik sürecimize keyifle odaklanmaya başladık.

Biyoinformatik alanını kavramaya önceden karar vererek bu yola çıkan ve temelde Tıp, Biyomühendislik, Bilgisayar Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik alanları gibi farklı alanlardan gelen dinamik bir ekip yapısından oluşmaktayız.

Ahmet Raşit Öztürk hocamızın biyoinformatik alanı kapsamında ekibimizi tanıştırmış olduğu ilk kavramın Veri bilimi (Data science) kavramı olması oldukça isabetli bir başlangıç olmuştur. Veri bilimini, biyoinformatik alanının mihenk taşı konumuna taşıyan en önemli neden DNA ve genom yapısı gibi genetik materyallerin sorgulanmasının ardından ortaya çıkan karmaşık biyolojik verilerin analiz ve çözümleme ihtiyacı olmuştur. Analizi yapılan ve derlenen biyolojik verilerden anlamlı hikayelerin çıkarılması da biyoinformatik alanı ile veri bilimini kesiştiren hayati detay olmuştur.  Bu temel ayrıntıdan yola çıkarak ilgimiz Joel Grus  tarafından yazılan “Data Science from Scratch” kitabını ekipçe özümsemek üzerine olmuştur. Birçok yararlı görevlerimizin yanında, Veri bilimi (Data science) kavramının ekip içerisinde uygulanıp yaşanır hale getirilmesi amacıyla, ekip olarak, kendi içimizde eşleştiğimiz takım arkadaşımız ile kitabın her bir bölümünü kavrayıp sırasıyla plananan zaman çizelgesi dahilinde  diğer ekip arkadaşlarımıza aktarmaktan sorumlu olmaktayız.  

Çalıştığımız laboratuvar içerisinde edindiğimiz tecrübelerden günlük üstesinden geldiğimiz zorluklara kadar birlikte paylaşmaktan keyif duyduğumuz hem bu sürece dair hemde bize dair her ayrıntıyı kaydettiğimiz wiki sözlüğü ile dokümantasyon oluşturma alışkanlığımızı güçlendirmekteyiz. Sürece dair bilimsel ve kavramsal yoğunlaşmanın yanında bir diğer odağımız ise Bloomberg Businessweek dergisinin araştırma konularımızla alakalı yayınları üzerine yaptığımız söyleşilerimiz ile kendimizi uluslararası yayınlar bağlamında dış dünyaya hazırlamamızdır.
Öğrenim sürecinin mutluluk sürecine devredildiği ve benimde en sevdiğim kısımlardan olan zeki oyunlar, merak ve şüpheciliğimizi besleyen puzzle’lar, motive edici filmler ve kendimizi tanımlama platformunu sağlayan sunumlar ile kendimize kattıklarımızın heyecanını hiç kaybetmemekteyiz.

Kendimizi geliştirmenin akademik ve bilimsel merkezi olan GENKÖK ile izole edilmiş bir merkezde ekibimiz ile biyoinformatiği yaşamaktayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder